Pizza Margherita

pizza margherita
Pentru că au fost multe cereri de la pofticioși, am promis să scriu și să pun câteva imagini cu minunata Pizza Margherita, pe care o facem de la o vreme, săptamânal. Simplu de făcut, dar extrem de gustoasă. Blatul este unul prefermentat, făcut cu maia care cred că este de altfel și principalul vinovat pentru gustul delicios al acestei pizza. Nu-mi închipuiam nicioadată că așa ceva se poate face acasă la cuptorul electric. Aveam impresia că o pizza nu este o pizza gustoasă dacă nu este facută musai la cuptorul cu lemne și dacă nu are neapărat ingrediente italiene. M-am înșelat … nu este așa deloc.

Ingrediente:

  • 502 g faina
  • 330 g apa
  • 45 g maia (hidratare 100%)
  • 10 g sare
  • 150-175 g mozzarela
  • 1-2 rosii
  • 3-4 frunze de busuioc
  • optional se poate pune si 1-2 gr de drojdie uscata
Așadar, într-un bol amestecăm cu o lingură, apa cu maiaua (care a fost în pragul maxim de creștere) și făina. Eu am folosit o făina puternică Manitoba, dar sunt convins că se pot obține rezultate foarte bune și cu alte tipuri. După ce am încorporat făina, acoperim vasul cu un prosop si îl lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 30 de minute. Au urmat apoi 3 minute de frământat la robot la o viteză mică dupa care alte 7 min la o viteză mijlocie. Răsturnăm apoi aluatul pe un blat înfăinat și îl împărțim în doua. Luam fiecare parte șii dăm o formă rotundă. Aluatul fiind unul foarte elastic, se poate lucra foarte ușor. Le-am pus apoi pe o bucata de hârtie de copt pe care am stropit-o inițial cu câțiva stropi de ulei de măsline. Le acoperim cu un prosop umed și le lăsăm așa 5-10 min.
În acest timp, am uns două vase cu puțin ulei de măsline și am pus cele două bucăți de aluat în ele. Le-am acoperit cu o folie alimentară și le-am dat la frigider pentru minim 24 de ore. Da, deci practic se face azi și se mănânca mâine 🙂 Dar credeți-mă se merită așteptarea! Plus că dacă lucrezi organizat nu este nici un inconvenient în acest lucru.Și dacă tot am umblat la frigider am găsit prin el și un borcănel cu hamsii sărateee, dar sărate rău…m-am gândit că nu ar avea ce să strice dacă le pun pe una din cele doua pizza, pentru a avea un motiv bine întemeiat de a bea o bere (sau mai multe) . Așadar m-am apucat mai întâi să dau cuțitul pe piatră, pentru a reuși să filetez mai ușor peștișorii. Folosesc un cuțit japonez care-mi este tare drag și care-mi ușurează mult treaba în bucătărie. Sincer, de când îl am mi se pare că mâncarea pe care o fac este mult mai bună :)) Sunt convins că este doar o iluzie, dar ce contează, pe mine chiar mă ajută 🙂
Miyabi 6000 MCT
Miyabi 6000 MCT, chiar daca nu este special pentru filetat se poate folosi cu usurinta si pentru asta.
Pestisorii :)) cu putin ulei de masline si cateva capere.
A doua zi, am pus piatra de copt în cuptor pe care l-am setat apoi la temperatura maximă (300º C). Am scos unul din vase din frigider și am răsturant aluatul pe blatul înfăinat. L-am aplatizat cu mâinile și l-am întins astfel încât să ajungă la o dimensiune de aproximativ 30-32 de cm. Am lăsat marginea puțin mai groasă față de restul aluatului. Am presărat pe o hartie de copt, puțin pesmet și am tras aluatul pe ea. După care am uns blatul cu pasta de roșii, am presărat puțin busuioc mărunțit peste care am pus apoi aproximativ 150-175 gr de mozzarela Delaco, ardei bulgăresc tăiat subțire, felii de roșii, și câteva capere. Pe cealaltă pizza am pus în plus și hamasiile că doar așa am promis.
Mozzarela DELACO
Toate astea merg la cuptor, care așa cum vă ziceam a fost pornit în prealabil la temperatura maxima (sus-jos) cu 30-40 de minute înainte, pentru a avea timp să se înfierbinte bine piatra. După primele 3 minute dupa ce am bagat pizza, cu mănuși în mâini și cu grijă maximă am scos hârtia de sub pizza pentru a obține o crustă mai frumoasă. În total stă la cuptor 10-12 minute, dar depinde și de cuptor. Vă las acum în compania câtorva poze care sper să vă stârnească interesul să faceți aceasta rețetă. Eu mă duc să beau o bere, pentru că am mâncat niște hamsii, sarateeeee….uiii. Cât de curând intenționez să mai revin cu o rețetă (dacă sunt doritori) de cozonac cu maia. Practic cel mai bun cozonac pe care l-am mâncat vreodată, cu toate că o spun deschis nu sunt vreun mare fan al cozonacilor. Chiar și așa am făcut această rețetă de vreo trei ori de la Paști până acum 🙂 semn clar că sunt speciali..

Să auzim de bine!

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

window.PROPHOTO = window.PROPHOTO || {}; PROPHOTO.env = {"siteURL":"https:\/\/blog.adrianfluture.ro","wpURL":"https:\/\/blog.adrianfluture.ro","themeURL":"https:\/\/blog.adrianfluture.ro\/wp-content\/themes\/prophoto7","ajaxURL":"https:\/\/blog.adrianfluture.ro\/wp-admin\/admin-ajax.php","uploadURL":"http:\/\/blog.adrianfluture.ro\/wp-content\/uploads\/","isDev":false,"version":"7.7.14","stateVersion":"1.29.0","wpVersionInt":542,"customizerUrl":"https:\/\/blog.adrianfluture.ro\/wp-admin\/admin.php?page=pp-customizer","hasStaticFrontPage":true,"siteName":"blog.adrianfluture.ro","ppApiURL":"https:\/\/api.pro.photo","p6Installed":true,"imagickInstalled":false,"woocommerceInstalled":false,"isBlockEditor":false}; PROPHOTO.moduleTransitionInitDelay = 2000;